Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) 2025 in werking. Deze Europese richtlijn heeft tot doel producten en diensten in de Europese Unie toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Dit heeft ook een aanzienlijke impact op het digitale landschap.
Voor wie?
Iedere organisatie* die over een website, mobiele app, webshop of digitale tool beschikt, moet voldoen aan de EAA en ervoor zorgen dat deze platformen toegankelijk zijn.
*Er geldt een uitzondering voor kleine ondernemingen met minder dan tien medewerkers en minder dan 2 miljoen euro omzet per jaar.
Van visie naar realiteit
Het doel is om digitale inclusie te creëren. Websites en apps moeten ‘toegankelijker en inclusiever’ gemaakt worden, of beter gezegd ze moeten begrijpbaar en raadpleegbaar zijn voor iedereen.
Om het doel van digitale inclusie te bereiken worden de eisen van de EAA gebaseerd op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze internationale werkgroep houdt zich bezig met het opstellen van richtlijnen rond toegankelijkheid van web content.
Digitale content moet hierbij voldoen aan vier basisprincipes:
Je content moet waarneembaar zijn voor iedereen, ongeacht hun beschikbare zintuigen. Enkele voorbeelden:
Je content moet bruikbaar zijn op alle apparaten en met verschillende hulpmiddelen. Concreet wil dit bijvoorbeeld zeggen:
De digitale content moet voor iedereen makkelijk te navigeren zijn. Een gebruiker moet alle informatie begrijpen en eventuele problemen zelf vlot kunnen oplossen. Waar moet je onder andere rekening mee houden?
Je website moet technisch robuust zijn en correct werken op alle webbrowsers en ondersteunende technologieën. Dit betekent bijvoorbeeld:
Elk EU-land is verantwoordelijk voor de implementatie van de richtlijn en kan sancties opleggen aan bedrijven die niet voldoen. Dit kan variëren van boetes tot beperkingen op de verkoop van niet-conforme producten.
Daarnaast moet er voor elk van bovenstaande media ook een toegankelijkheidsverklaring beschikbaar zijn, waarbij transparantie het hoofddoel is.
Een toegankelijkheidsverklaring moet de volgende informatie bevatten:
Als expert in digitale ontwikkeling begrijpen we bij Zenjoy het belang van inclusieve oplossingen. We zien de EAA niet alleen als een verplichting, maar als een kans om het internet voor iedereen toegankelijk te maken. Vraag je je af of jouw digitale platform voldoet aan de nieuwe richtlijnen? Laat ons je helpen met een grondige toegankelijkheidsscan van je website, webshop of mobiele applicatie.