Webdesign: digitaal vakmanschap

Een creatieve mix van kunst en wetenschap

250+ organisaties — van start-ups tot wereldspelers — vertrouwen reeds op Zenjoy

Wat is webdesign?

Webdesign is de kunst en wetenschap van het ontwerpen en ontwikkelen van websites: van uitdenken van de lay-out, kleurenschema en typografie tot gebruikersinterface (UI) en gebruikerservaring (UX).

Het vertalen van content naar een impactvol webdesign is een proces met verschillende stappen. Van begrijpen van de boodschap tot het design van een visueel aantrekkelijk ontwerp, maatwerk is essentieel.

1. Begrijpen van de boodschap en de doelgroep

Voor we beginnen met het bedenken van een geschikt webdesign, is het essentieel dat we de essentie van jouw merk begrijpen, van de boodschap die je wilt overbrengen en de doelgroep die je wilt bereiken. Het gaat niet alleen om esthetiek. Het gaat erom een omgeving te creëren waarin je publiek zich begrepen en gewaardeerd voelt, waar je woorden, kleuren en illustraties gebruikt waarin je doelgroep zichzelf kan herkennen.

2. Goede Voorbereiding en Planning

Samen bespreken we concrete doelen en deadlines. Het is belangrijk om vanaf het begin duidelijke doelen te stellen en een gedetailleerd plan op te stellen. Door goed voorbereid te zijn, kunnen eventuele obstakels tijdens het proces beter worden aangepakt. Een project leeft en evolueert voortdurend, daarom is het essentieel om elk moment te weten waar we staan in het proces, flexibel te zijn en bij te sturen waar nodig.

Plan een verkennend gesprek

3. Uitwerken van de sitemap en SEO-strategie

Om je gebruikers in zo weinig mogelijk clicks naar de juiste informatie te leiden, is het van groot belang om op voorhand na te denken over een duidelijke sitemap die de structuur van de website weerspiegelt. Tegelijk denken we op dit moment na over sterke SEO-strategie: essentieel om ervoor te zorgen dat uw website goed vindbaar is voor potentiële klanten. Door relevante zoekwoorden en meta-informatie te gebruiken op specifieke landingspagina’s, kunt u de online zichtbaarheid van uw merk vergroten en meer verkeer naar uw site leiden.

4. Maken van wireframes

Het maken van wireframes is de volgende stap in het ontwerpproces van een website. Hierbij visualiseren we de structuur en lay-out van de verschillende pagina's, nog voordat er grafische elementen worden toegevoegd. We brengen deze vaak ook tot leven in een klikbare mockup, zodat je echt een gevoel krijgt of de voorgestelde structuur voor jou werkt of niet. Door deze blueprint te creëren, krijgen we een duidelijk beeld van hoe de gebruikerservaring zal zijn en kunnen eventuele knelpunten vroegtijdig worden geïdentificeerd en opgelost. Het vormt de basis om te weten welke bouwblokken we zullen maken om alle pagina’s mooi vorm te geven.

Start met je SEO- en structuuranalyse

5. Webdesign en Visuele Aspecten

Bij Zenjoy geloven we in originaliteit boven alles. Geen hergebruikte sjablonen of ontwerpen die je elders hebt gezien. Elk webdesign dat we creëren, is uniek: op maat gemaakt om jouw merk, jouw publiek en jouw specifieke verlangens en noden te weerspiegelen. Onze designers werken een design uit met herkenbare stijlelementen die we doorheen de hele website - maar ook daarbuiten - kunnen laten terugkomen. We omarmen de nieuwste trends in design en technologie, zodat je je bezoekers inspireert en een blijvende indruk nalaat.

6. Content Creatie

Deze fase is vaak de moeilijkste: schrijven van effectieve content niet alleen informatief is, maar ook moet resoneren met je doelgroep, je merkverhaal vertelt en bezoekers aanzet tot actie. Ons team werkt nauw samen om boeiende, SEO-geoptimaliseerde teksten uit te werken volgens de sitemap die eerder bepaald werd. We verwerken de aangebrachte inhoud zelf of werken samen met gespecialiseerde copywriters die dit voor jou tot een harmonieus geheel afwerken. Ook het belang van het verzamelen van het juiste beeldmateriaal (foto’s en video’s) voor elke pagina is hierbij niet te onderschatten.

Ontmoet onze designers

7. Webdevelopment en ontwikkeling

De termen webdesign en webdevelopment worden in België vaak door elkaar gebruikt. Maar ze verwijzen naar twee verschillende aspecten van het creëren van een website. Webdesign richt zich voornamelijk op het visuele aspect, zoals lay-out en grafische elementen, terwijl webdevelopment meer te maken heeft met de technische kant: het coderen en programmeren van alle bouwblokken en functionaliteiten van de site. In deze fase van het project gaan we iteratief in sprints van typische twee weken aan het werk om jouw website tot leven te brengen.

8. Testing en feedback

Voordat de website live gaat, is het belangrijk om uitgebreid te testen. Dit omvat het testen van functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, en compatibiliteit met verschillende apparaten en browsers. Testen en feedback verzamelen is als het proeven van een gerecht voordat je het opdient. We vragen verschillende mensen om jouw website gebruiken en vragen hen wat ze ervan vinden. Dit helpt ons te ontdekken wat goed werkt en wat beter kan, en kan waardevolle inzichten geven die je anders misschien zou missen.

Spreek met onze ontwikkelaars

9. Lancering en Promotie

Na het testen kan de website gelanceerd worden: een belangrijk moment, voor jullie én voor ons. We zorgen ervoor dat dit soepel verloopt en zijn standby om snel te kunnen reageren. Het is belangrijk om de website te promoten via verschillende kanalen om de zichtbaarheid te vergroten. We zetten hiervoor de basis op om via social media zelf aan de slag te gaan, of verwijzen door naar bevriende communicatiebureaus voor het uitwerken van social media campagnes.

10. Onderhoud en Optimalisatie

Na de lancering is het belangrijk om de website levend te houden en te blijven onderhouden. Met Zenjoy aan je zijde wordt onderhoud een fluitje van een cent. Dankzij ons eigen CMS-platform, Nimbu, richt je je volledig op de inhoud van je website, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over technische updates en complicaties. In tegenstelling tot een website op basis van Wordpress, Drupal of Craft, wordt Nimbu als platform permanent onderhouden en veilig gehouden. Dit betekent dat je meer tijd en budget kunt besteden aan het continu verbeteren op basis van directe feedback van gebruikers, analytics en concrete prestatiegegevens.

Verken met ons de mogelijkheden

Veelgestelde Vragen

Webdesign en webdevelopment zijn twee aspecten van het creëren van een website. Webdesign richt zich voornamelijk op het visuele aspect, zoals de gebruikerservaring en de grafische elementen. Webdevelopment heeft meer te maken met de technische kant: het coderen en programmeren van alle bouwblokken en functionaliteiten van de site. In België worden de termen echter vaak door elkaar gebruikt.

De doorlooptijd hangt af van de complexiteit van het project. Een eenvoudige website kan vaak binnen 4-6 weken opgeleverd worden. Voor meer uitgebreide websites met functionaliteiten op maat, moet je rekening houden met een traject van 2-3 maanden. We stellen in onderling overleg altijd een realistische planning op.

Natuurlijk! Wij bouwen onze websites met gebruiksvriendelijke CMS-systemen, zeer vaak ons eigen platform Nimbu, zodat je zelf eenvoudig teksten en afbeeldingen kunt aanpassen. Uiteraard zorgen wij ook voor een uitgebreide training zodat je precies weet hoe alles werkt. En mocht je toch ergens tegenaan lopen, dan zijn we altijd voor je bereikbaar.

Responsive webdesign gaat erover dat een website zich automatisch aanpast aan het apparaat waarop hij bekeken wordt. Of dat nu een desktop, tablet of smartphone is, je wil dat je website overal goed functioneert en er mooi uit ziet. Dit is cruciaal omdat tegenwoordig meer dan de helft van het internetverkeer via mobiele apparaten gaat. Een responsive webdesign zorgt voor een goede gebruikerservaring op elk scherm.

Een goede vindbaarheid in zoekmachines zoals Google en Bing (voor gebruik in AI) is essentieel. Wij houden hier al tijdens het ontwerpproces rekening mee, bijvoorbeeld door te zorgen voor een heldere sitestructuur en het technisch correct toepassen van HTML tags bij het ontwikkelen van alle pagina's. Maar we kunnen ook verder gaan en adviseren over een keyword- en contentstrategie op maat, die je doet ranken voor de woorden die er voor jouw toe doen.

De kosten zijn sterk afhankelijk van je wensen en de gevraagde functionaliteiten. Daarom beginnen we altijd met een vrijblijvend verkenningsgesprek. Voornamelijk om kort even kennis te maken, te luisteren naar je noden en verwachtingen, onze werkwijze uit te leggen en te bekijken hoe we het beste antwoord op jouw vragen kunnen geven. Op basis daarvan ontvang je dan een gedetailleerde offerte.

We zijn trots op ons werk

en gepassioneerd door de relaties die we opbouwen

Waarom kiezen voor webdesign van Zenjoy?

Unieke Webdesigns

Bij Zenjoy geloven we in het creëren van unieke en op maat gemaakte ontwerpen die je merk onderscheiden van de concurrentie. Onze focus ligt op het leveren van websites die niet alleen mooi zijn, maar ook doelgericht en gebruiksvriendelijk.

Expertise en Ervaring

Met jarenlange ervaring in de branche hebben we een bewezen staat van dienst in het leveren van knap webdesign. Ons team combineert creativiteit met technische kennis om websites te bouwen die een blijvende indruk nalaten en resultaten opleveren.

Duurzame Relaties

Bij Zenjoy staat de klant centraal. We kijken naar het grotere plaatje en werken graag langer met je samen. We luisteren naar jouw wensen, begrijpen jouw doelen en werken nauw met je samen. Jouw tevredenheid is onze prioriteit.

Hoe kunnen we je helpen?

Wij luisteren graag!